مهم/ سود سهام عدالت چه زمانی واریز می شود + جزئیات
با توجه به اینکه اعلام شده تا اواخر سال جاری، سود سهام عدالت پرداخت خواهد شد. اما تا کنون زمان پرداخت سود سهام عدالت به طور دقیق مشخص نشده است.
سهام عدالت سهام شرکت های دولتی است که با تصمیم دولت در اختیار افراد کم توان جامعه قرار داده شده است. ثبت نام سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ کلید خورد و این پروسه تا پایان سال ۱۳۹۴ به ایستگاه آخر رسید نیمی از جمعیت ایران دارای سهام عدالت هستند با آزاد سازی سهام عدالت مالکیت آن بر عهده افراد گذاشته تا سهام خود را بفروشند یا سهامداری کنند سهامداران سهام عدالت باید با ثبت نام در سامانه سجام نسبت به دریافت کد بورسی اقدام تا از مزایای سهامشان بهره مند شوند.
مژگان صفری مقدم مسئول مرکز تماس ذینفعان بازار سرمایه ۱۴ دی ماه اعلام کرد، سود سهام عدالت تا پایان سال به حساب سهامداران واریز می شود. اما حالا سید محمد جواد فرهانیان مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت سپردهگذاری مرکزی از نا مشخص بودن زمان قطعی پرداخت سود سهام عدالت خبر می دهد. او در این باره می گوید: « تاکنون زمان مشخصی برای واریز سود سهام عدالت اعلام نشده است و نمیتوان زمان دقیقی را برای این موضوع اعلام کرد. به طور حتم زمان قطعی برای واریز سود سهام عدالت به سهامداران اعلام خواهد شد.»
سهام عدالت چیست؟
بر اساس تعریفی که در پایگاه اطلاعرسانی سهام عدالت مشاهده میکنیم، منظور، فروش تسهیلات بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین، به اقشار پایین درآمدی جامعه است. به زبان دیگر، میتوان آن را نوعی یارانه، تلقی کرد. این طرح در دولت نهم اجرایی شد و در میان طرحهای اقتصادی دولتی در جهت بهبود رفاه و حمایت از اقشار کمدرآمد جامعه و فقرا، بیشتر موردتوجه بوده و به دفعات مورد حمایت قرارگرفته است.
اهداف دولت از اجرای این طرح چه بود؟
- مستقل کردن خانوارهای نیازمند به خود و کاهش حمایتهای مالی مستقیم دولتی به آنها؛
- سرعت بخشیدن به روند خصوصیسازی از طریق واگذاری سهام شرکتهای دولتی؛
- به کارگیری روشهایی سالم و شفاف برای واگذاری سهام شرکتها؛
- کوچک کردن دولت و افزایش تصدیگری مردمی؛
- گسترش سهم بخش تعاون در کشور؛
- توزیع متعادل ثروت و درآمد در کشور.
فرآیند شکلگیری سهام عدالت
تا پیش از اجرای این طرح، خصوصیسازی به کندی پیش میرفت و حدود سه هزار میلیارد تومان از سهام شرکتهای دولتی تا آن زمان واگذارشده بود ولی ارزش سهام عدالت در همان مرحله اول دو هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بود. در سال ۱۳۸۵ پس از شکلگیری تفسیر جدیدی از اصل ۴۴ قانون اساسی، دولت توانست تا ۸۰ درصد سهام کارخانهها، بنگاههای بزرگ دولتی را به بخش خصوصی و تعاونی واگذار نماید. این سهام شامل شرکتهای بزرگ نظیر خودروسازیها، فولاد، معادن، بیمه، بانک، هواپیمایی، کشتیرانی، نیروگاهها، مخابرات و نفت گاز بود. برای شروع فرآیند، نخست باید افراد مشمول را مشخص میکردند. بنابراین شروع به دهک بندی کرده و ۶ دهک جمعیتی کشور از پایینترین درآمد به بالا (در حدود ۴۲ میلیون نفر) مشخص شدند. پس از این مرحله، اقدام به انتقال یک شرکت دولتی به زیرمجموعه سازمان خصوصیسازی تحت عنوان شرکت کارگزاری سهام عدالت کردند.
بدین ترتیب شرکت های تعاونی عدالت شهرستانی در کلیه شهرستانهای کشور به تعداد ۳۳۷ شرکت و شرکت سرمایهگذاری استانی در هر استان متشکل از شرکت های تعاونی در کلیه استانهای کشور درمجموع به تعداد ۳۰ شرکت سرمایهگذاری، تأسیس شد. آییننامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزیع سهام عدالت در تاریخ ۹ بهمن ۸۴ و پس از اصلاح متن اولیه که خود در ۲۳ آبان ۸۴ مصوب هیئتوزیران شده بود، به تصویب این هیئت رسید. در مرحله اول واگذاری این سهام به برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل تقسیم شد و برگههایی به عنوان برگه سهام عدالت نیز به مشمولان این طرح داده شد. ارزش این برگهها در ابتدا ۵۰۰ هزار تومان سهام بود که بعد به یکمیلیون تومان افزایش یافت. قرار بود که برای گروههای کمدرآمد، نیمی از قیمت هر سهم تخفیف داده شود و نیمی دیگر نیز به مدت ده سال از محل سود شرکت بازپرداخت گردد.